در طی چند دهه اخیر خاصیت قارچکشی عصاره و اسانس بسیاری از گیاهان برای مبارزه با بیماریهای گیاهی از جمله عوامل ایجاد لکه برگی و پوسیدگی در محصولات کشاورزی مورد توجه محققان بسیاری از کشورها قرار گرفته است. تحقیقات فراوان نشان داده است که اسانس برخی از گیاهان که حاوی ترکیبات تیمول و کارواکرول میباشند، دارای خاصیت قارچکشی مناسبی علیه طیف وسیعی از قارچهای عامل بیماریهای گیاهی از جمله پوسیدگی خاکستری انگور میباشند. عامل پوسیدگی خاکستری انگور ((Botrytis cinereaدارای دامنه میزبانی وسیعی بوده و قادر است که در مزرعه و انبار خسارت شدیدی به این محصول وارد نماید. در این تحقیق تاثیر ضد قارچی اسانس آویشن شیرازی، مرزه، رازیانه، درمنه و رزماری در غلظتهای 200، 400 و 600 پیپیام بر رشد پرگنه، جوانهزنی و رشد لوله تندش اسپور قارچ B. cinerea در شرایط آزمایشگاه مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که اسانسهای آویشن شیرازی، مرزه و رازیانه به ترتیب در غلظتهای 200، 400 و 600 پیپیام در مقایسه با شاهد در سطح آماری 1درصد به طور کامل (100%) از رشد پرگنه و جوانهزنی اسپور این قارچ جلوگیری نمودند در حالی که اسانسهای درمنه و رزماری یا تاثیری جزیی داشتند یا بیتاثیر بودند. نتایج همچنین نشان داد که اسانسهای آویشن شیرازی و مرزه که دارای ترکیبات تیمول و کارواکرول میباشند، خصوصا اسانس آویشن شیرازی که حاوی هر دو ترکیب ذکر شده میباشد، بهترین تاثیر بازدارندگی را در مقابل این قارچ از خود نشان دادند.